Чи може Бог створити камінь, який Він не зможе підняти

Саме з цього, здавалося б, нерозв’язного для віруючих питання, яке дуже люблять атеїсти, я і хочу почати свій блог.

Нехай мене звинуватять у нескромності, але відповідь мені дав Бог, бо сам до цієї відповіді я додуматися не міг. Це сталося одного разу в черговій суперечці з черговим безбожником, який нахабно лаяв Господа в соціальній мережі Вконтактє. Саме це питання повинне було б, на думку цього богоборця, поставити в глухий кут всіх віруючих людей. І в мене на це були свої філософські думки, аналогічні тим, які можна прочитати у інших християн-апологетів. Наберіть це питання в пошукачу і ви побачите безліч варіантів відповідей. Але такої відповіді я ще ніде не знаходив. Може я погано шукав, може, ще комусь іншому Бог це вже відкрив. Я не хочу сказати, що ті відповіді погані, але варіант відповіді, який був мені відкритий, дійсно заслуговує уваги. Бо коли я сів писати відповідь, я раптово написав зовсім не те, що збирався і сам був дуже сильно здивований, коли остаточно усвідомив зміст написаного.

Перейду до суті.

Парадокс всемогутності – сімейство пов’язаних парадоксів, що мають відношення до питання про те, що може зробити всемогутня істота, особливо чи може істота, яка в змозі виконати будь-яку дію, зробити що-небудь, що обмежило б її здатність виконувати дії. (wikipedia)

Сімейство парадоксів можна розтягнути до нескінченності, ну от хоча б деякі з них.

  • Чи може Бог створити таке велике море, що не зможе його випити?
  • Чи може Бог так міцно заснути, що не зможе потім прокинутися?
  • Чи може Бог придумати таку складну задачу, яку не зможе потім вирішити?
  • Чи може Бог створити таку маленьку частинку, яку не зможе розгледіти?
  • Чи може Бог створити таку широку прірву, що не зможе її перестрибнути?
  • Чи може Бог створити те, що здатне знищити Його Самого?

– … Ну і так далі.

Здавалося б, таке питання має поставити будь-яку віруючу людину в ступор. Атеїсти ж дуже люблять це питання, бо виходячи з цього питання, виходить, що всемогутності бути не може. Так як, здавалося б, будь-яка відповідь на це питання виключає всемогутність. По любому Бог чогось не може! Або не може підняти камінь, значить – Він не всемогутній. Або не може створити такий камінь, який Він не міг би підняти – значить, теж не всемогутній.

Якщо звести цей парадокс до суті, то виходить таке: чи може абсолютна всемогутність бути не всемогутньою? Виходить, що для доказу всемогутності, всемогутність повинна вміти бути і не всемогутньою.

Здавалося б таке неможливо, здавалося б всемогутності бути не може!

Але, мені здається, всі ми упустили один важливий момент! А як розуміти всемогутність?? Що таке всемогутність? Адже й справді всемогутність може все, якщо виходити із суті цього поняття. А що значить – все! А все те і означає, що все!

Це означає, що всемогутня істота може також бути і не всемогутньою, залишаючись при цьому всемогутньою, тому що не всемогутність вже включена у всемогутність! Не всемогутність входить у множину «все», чи не так? Всемогутність не виключає у своєму складі невсемогутності.

Візьмемо аналогію для прикладу: діти можуть себе вести як діти, і не можуть вести себе як дорослі, бо просто не вміють цього, не знають, як це, у них просто немає знань і необхідного досвіду. Дорослі ж можуть вести себе як дорослі, бо у них є і знання, і досвід, але при бажанні можуть вести себе як діти, бо вони були дітьми і знають як це бути дітьми. Тобто дорослі вміють все в цій аналогії: і бути дорослими, і бути дітьми.

Так і всемогутність. Всемогутність може бути і всемогутньою і не всемогутньою за своїм бажанням.

Це те, що відрізняє Всемогутнього Бога від інших богів, придуманих людьми. Так, істинний Бог абсолютно всемогутній і може все, в тому числі й бути не всемогутнім. Саме такого Бога являє нам Біблія. Бога який поєднав у собі парадокси. Бога – Трійцю. Адже Бог став обмеженою людиною в Ісусі Христі і при цьому залишився Богом.

Адже Ісус Христос як людина не може підняти камінь вагою більше 100 кілограм. Але Ісус Христос, як Творець створив будь-який камінь і може підняти будь камінь.

Тому на всі ці питання-парадокси можна відповісти так само, як і на питання про камінь.

  • Так, Ісус Христос не може випити моря, як людина, але як Творець Він створив всі моря і океани і точно також може їх «випити».
  • Одного разу Ісус Христос так заснув у човні, що навіть буря не могла Його розбудити і Сам Собою Він не прокидався, так, що Його учні, будучи в паніці, Його розштовхали і розбудили.
  • Коли Ісус Христос був немовлям, Він не міг вирішити навіть самі елементарні завдання.
  • Ісус Христос як людина володів точно таким зором, як і більшість звичайних, здорових людей, тому, так само як і всі не міг розгледіти не тільки молекул і атомів, але і бактерій і клітин. Але як Бог, Він же творив всі частинки, Він всі їх бачив і знає.
  • Навряд чи Син Людський міг стрибнути у довжину більше ніж на кілька метрів. А як Бог Він є все у всьому.
  • Так, Він створив таких істот, називаються люди. Вони Його розіп’яли на хресті, тобто убили жахливою смертю.

Мало того, тему поєднання Богом парадоксів можна продовжувати і далі, адже Бог один і в множині відразу. Він один в трьох особах. Так говорить Біблія. Ось вам ще один парадокс, який поєднує в собі Бог. Бог може бути один і в множині одночасно – це ще один прояв всемогутності істинного Бога.

Я думаю, якщо гарненько подумати, почитати Біблію – то таких парадоксів, які поєднує в Собі Всемогутній Бог можна знайти дуже і дуже багато, так що для власного розвитку подумайте, які ще не поєднувані речі поєднує в Собі наш Отець небесний.

Мало того, коли я кажу, що Бог може все, я кажу, що Бог може все.

І тут відразу виникають такі питання:

А чи може Бог згрішити ?? – Бог може все, значить і згрішити Він теж може, тобто має таку можливість за своїми здібностями, але це зовсім не означає, що Бог буде коли-небудь грішити! Ні! Своїй Святій волі – Бог грішити не буде ніколи. Якщо ми скажемо, що Бог не може грішити в принципі, тобто позбавлений такої можливості, ми тоді обмежимо Бога, зробимо Його не всемогутнім. Але Бог всемогутній. Мало того, творіння не більше Творця, тому творіння не може вміти більше, ніж Творець. Раз ми вміємо грішити, цю можливість має і Бог, бо Він нас створив, якби Він не мав можливості грішити, її б точно вже не мали б і ми, і навіть не здогадувалися про її існування! Це також можна довести і Біблією – адже не дарма Ісуса Христа Дух повів на випробування в пустелю і не дарма сам Сатана приходив Його спокушати. Інакше який в цьому всьому був сенс?

Так що і Він має можливість згрішити за своїми здібностями. Але це зовсім не означає, що Він це хоче робити або буде робити. Він може, але не хоче.

А чи може Бог припинити своє існування? – Може, але не хоче! Бо це дорівнює самогубству, а значить гріху. А про можливість Богу робити гріх я писав вище.

Чи може Бог перестати бути Богом? – Він уже це зробив в Ісусі Христі, ставши людиною. А людина – це не Бог.

Чи може Бог зробити іншого Бога? – Бог Отець народив Бога Сина.

Чи може Бог помилитися, вчинити неоптимальним чином? – Ісус Христос будучи дитиною навчався, як і всі люди, відповідно робив помилки і чинив не оптимально. Працюючи теслею цілком природно, що Він ранив руки.

Ці питання можна продовжувати до нескінченності, але по суті їх можна розбити на три основні категорії: не всемогутність, нісенітниця і гріх.

Бог може бути не всемогутнім, це входить у всемогутність і це Він уже довів, ставши людиною, ставши плоттю. Чи може Бог робити гріх чи безглуздя? Може – але не хоче!

Так, істинний Бог дійсно абсолютно всемогутній і може все, навіть не бути всемогутнім. Саме таким є Бог – Трійця. Бог Біблії. Боголюдина – Ісус Христос. Тому це питання з улюбленого атеїстами каверзного, яке, здавалося б повинне було взагалі виключити можливість існування абсолютно всемогутньої істоти, Бога. Стає питанням, яке дозволяє відрізнити істинного Бога від помилкових богів.

Істинний Бог – Трійця: Отець, Боголюдина Син і Святий Дух.

Нова стаття на тему: Парадокс всемогутності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>